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CONSTRUCTION INDUCTION TRAINING CARDS—
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
IS A WHITE CARD THE SAME AS A CONSTRUCTION INDUCTION TRAINING CARD (CITC)?

Yes. ‘White Card’ is the term that is used within the construction industry when referring to a CITC. 

HOW DO I APPLY FOR A COMMONWEALTH CITC? 

Once you have successfully completed the general construction induction training you can apply for a Commonwealth CITC 
directly with Comcare by completing the application form found on the Comcare website. 

IS IT MANDATORY TO HOLD A COMMONWEALTH CITC IF I AM A WORKER WITHIN THE COMMONWEALTH? 

Commonwealth workers have the option to obtain a CITC through Comcare or through the arrangements provided for by 
other state or territory regulators. Regardless of what jurisdiction a CITC is issued in, it will be recognised by Comcare in 
accordance with the requirements of Regulation 318 of the Work Health and Safety Regulations 2011 (the Regulations).  

CAN I SWAP MY STATE OR TERRITORY CITC FOR A COMMONWEALTH CITC?

No. All applications received by Comcare are treated as new applications. 

DOES COMCARE HAVE A GENERAL CONSTRUCTION INDUCTION TRAINING COURSE I CAN ATTEND?

Comcare does not currently provide general construction induction training. You can search for registered training 
organisations (RTOs) who offer this course at www.training.gov.au. 

IS IT ACCEPTABLE TO COMPLETE THE GENERAL CONSTRUCTION INDUCTION TRAINING COURSE ONLINE? 

Comcare recognises all training delivered by an RTO that is registered with the Australian Skills Quality Authority (ASQA), 
Victorian Registration and Qualifications Authority or the Western Australian Training Accreditation Council (WA TAC) that  
has approval to deliver training in CPCCOHS1001A—Work Safely in the Construction Industry. This includes training 
completed online.

I COMPLETED THE GENERAL CONSTRUCTION INDUCTION TRAINING THROUGH AN RTO THAT ISSUES A CITC UPON 
COMPLETION OF THE COURSE. DO I NEED TO APPLY TO COMCARE TO OBTAIN AN ADDITIONAL COMMONWEALTH CARD? 

While it is preferred that Commonwealth workers apply for a Commonwealth CITC, Comcare will recognise all valid CITCs 
issued by, or on behalf of, state or territory regulators under regulation 318 of the Regulations.

WHEN DOES MY CITC EXPIRE?

CITCs do not have an expiry date. A CITC will become invalid if a worker has not carried out construction work in the industry 
for two or more consecutive years. 
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